Eu + Radu = Prieteni


luni, 11 aprilie 2011

CLIPELE LECTURII

Publicat de Ana la 12:01 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

File din Carte...



Publicat de Ana la 11:53 6 comentarii:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

Despre noi în Ziare


Publicat de Ana la 11:51 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Postări mai noi Postări mai vechi Pagina de pornire
Abonați-vă la: Postări (Atom)

Vizitatori unici

free download counter | linux dedicated server

Translate

Totalul afișărilor de pagină

Postări populare

  • Autorii: INA MOLDOVEANU
    CV Ina Moldovan Ina Moldoveanu s-a nascut la Chisinau, de unde a plecat, la varsta de 7 ani, la Moscova impreuna cu parintii...
  • File din Carte...
  • ÎNTÂLNIRE CU COPIII DE LA TABĂRA VITEJII
    Povestim despre ce am citit  Ne amintim capitolul Nicoleta Postu deseneză Avem întrebări Surprizele su...
  • Autorii: ANA BRĂIESCU
    CURRICULUM VITAE Nume:                        BRĂIESCU           Prenume:                   Ana Patronimic:            ...
  • (niciun titlu)
    Din activitatea autoarei
  • Despre noi în Ziare
  • Autorii:
    CURRICULUM VITAE   Nume:                        BRĂIESCU Prenume:                   Ana Patronimic:               Vasile Data n...
  • CLIPELE LECTURII

Etichete

  • ina moldoveanu (1)

Arhivă blog

  • ►  2013 (2)
    • ►  iulie (1)
    • ►  mai (1)
  • ▼  2011 (5)
    • ▼  aprilie (3)
      • CLIPELE LECTURII
      • File din Carte...
      • Despre noi în Ziare
    • ►  februarie (2)
  • ►  2010 (1)
    • ►  noiembrie (1)

Despre mine

Ana
Vizualizați profilul meu complet

Călătoria lui Radu în Ţara Poveştilor, Cişinău, 2010 (130 p.), de Ina Moldoveanu şi Ana Brăiescu.

În ultimele luni ale anului ce s-a scurs a văzut lumina tiparului o carte, am zice noi, neobişnuită. De aceea ţinem să dezvăluim această estimare în rândurile ce urmează. Cartea, despre care este vorba, se numeşte Călătoria lui Radu în Ţara Poveştilor, iar autorii acesteia sunt Ina Moldoveanu şi Ana Brăiescu.

Admirabilă este iniţiativa autorilor de a scrie o asemenea carte pentru copii (şi nu numai) menită să conştientizeze atât sentimentele şi emoţiile pozitive, înălţătoare cât şi pe cele negative. Conţinutul cărţii, credem, îi va ajuta pe copii ca sentimentele şi emoţiile pozitive să fie trăite intens, iar cele negative să fie depăşite. Un alt scop nobil al acestei cărţi este trezirea şi dezvoltarea interesului şi a dragostei pentru lectură. Astfel, Miron Costin spunea secole în urmă că: „… nu este alta mai frumoasă şi mai de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cititul cărţilor”. Cartea va fi de un real folos şi pentru educatori, părinţi şi profesori, a căror vocaţie este educaţia tinerei generaţii în spiritul celor mai nobile aspiraţii şi idealuri. Aici educatorii vor găsi teme de discuţie cu copii despre mai multe probleme cotidiene.

Cartea te cucereşte prin structura şi conţinutul său. Personajul principal este Radu, care, fiind în vacanţă la bunicii de la ţară, pleacă într-o călătorie de vis, având la îndemână o hartă numită Harta Ţării Poveştilor, care este anexată la sfârşitul cărţii. Astfel, Radu are de parcurs, conform hărţii, Dealul Mirării, Orăşelul Bucuriei, Mlaştina Supărării, Pădurea Fricii, Vulcanul Furiei, Valea Ruşinii, Cetatea Interesului şi va ajunge în sfârşit la Căsuţa Fericirii. Merită a fi remarcată ideea ingenioasă a autorilor de a denumi fiecare punct de pe hartă cu un nume al unei emoţii, trăiri, al unui sentiment cu care te poţi confrunta sau întâlni în drumul vieţii. Nu putem trece cu vederea nici faptul că sentimentele, emoţiile negative ca supărarea, frica, furia creează cu ajutorul unor cuvinte de asemenea cu sensuri negative, precum Mlaştina Supărării, Pădurea Fricii, Vulcanul Furiei etc., iar cele pozitive ca bucuria, interesul, fericirea să fie ataşate şi însoţite de cuvintele orăşel,cetate, căsuţă. Semnificative sunt şi denumirile Dealul Mirării (mirarea e o nedumerire, o uimire, e un început al cunoaşterii şi care într-adevăr se asociază cu „un deal” al cunoaşterii), tot aşa şi Valea Ruşinii (ruşinea pe om îl face să se simtă mic).

Fiecare capitol este însoţit de sfaturi pentru părinţi şi profesori. De asemenea, pentru fiecare „sentiment” sau „emoţie” sunt rezervate diferite exerciţii cu conţinut şi antrenament educativ, de poezii scrise chiar de copiii de la o grădiniţă, de fotografii şi desene.

Cu mult drag şi interes am citit poezioarele scrise de copii. Acestea sunt primele încercări literare ale copiilor cu care au contactat autoarele cărţii. Poeziile create de copii sunt valoroase prin sinceritatea şi spontaneitatea cu care micii autori îşi exprimă credinţa şi imaginile despre lume la vârsta lor. Şi apoi, vorba ceea: Nu e om să nu fi scris o poezie în viaţa lui…

Această lume a copiilor în care miracolul, fantasticul, suavitatea, inocenţa se îmbina cu realitatea din zorii vieţii lor, abia se prefigurează e ca o previziune pe care mai târziu va fi confirmată drept o realitate sau poate va fi respinsă.

De fiecare dată ne convingem ca primele poezii, compuneri ale unui copil nu pot fi lipsite de atractivitate, de frumuseţe pentru că sinceritatea lor îl copleşeşte şi pe cititorul adult. Copiilor le place să îşi creeze propriile fantezii în conversaţiile şi creaţiile lor. Poeziile adunate de autori în această carte dau un răspuns sigur că nu vor dispărea cărţile, că şi generaţiile viitoare vor citi cărţi. Sunt bunică a patru nepoţi, şi mai mari şi mai mici, şi nu pot să nu văd bucuria lor când li se dăruiesc cărţi.

Cartea e îmbogăţită cu fragmente din diferite poveşti populare sau povestiri ale multor autori renumiţi în lume, precum H.C.Andersen, A.Lindgren, G. Sand, A. Busuioc şi mulţi alţii.

În frumoasa călătorie Radu mereu este însoţit de jocuri interesante, i se pun multe întrebări legate de sentimentele sau emoţiile prin care trece şi pe care trebuie să le înfrunte în drumul său spre Căsuţa Fericirii. Eroul a avut de participat la diferite concursuri de creaţie, de invenţii etc. E de menţionat că la fiecare sfârşit de capitol sunt făcute îndemnuri pentru copiii care vor citi această carte. De exemplu, în ultima pagină a Orăşelului Bucuriei este inclusă o poezie a Mihaelei (9 ani): Bucuria. Bucurie, Bucurie, cum se ştie / Tu ai multe flori frumoase / Şi miraculoase, / Iar vântul le duce până la stele / Şi ne împărtăşeşte nouă / Miresme: parcă plouă cu ele! / Iar curcubeul răsare / Şi în cer e sărbătoare. Alături cu această poezie sunt rezervate şi liniate câteva rânduri astfel ca un copil să poată să urmeze îndemnul autoarelor: Şi tu eşti poet! Scrie şi tu o poezie despre Bucurie sau despre Radu, sau despre ceva ce te-ar bucura! E de-a dreptul fantastic, stimate autoare! Sau un alt îndemn: …Să nu vă fie frică de nimic! Acest îndemn este însoţit, deja, (poate mai mult pentru maturi), de o maximă a scriitoarei G. Sand: Teama este cea mai mare suferinţă morală a copiilor. Ea poate deveni în ei un rău fizic, pe care judecata lor e neputincioasă să-l combată.

Se încheie călătoria lui Radu, ajungând la Căsuţa Fericirii . Lui Radu i-a plăcut mult să fie în Căsuţa Fericirii. Nicăieri nu s-a simţit mai bine ca aici, în Căsuţa Fericirii, pentru că el a învăţat, până a ajunge aici, să învingă supărarea, frica, furia, ruşinea, a învăţat să se bucure, să afle multe lucruri noi, precum sunt mirarea, interesul, fericirea, şi, desigur, bucuria. Aici, trezindu-se, Radu a înţeles că este acasă cu bunicii, cu părinţii şi este foarte fericit…

În încheiere ţinem să menţionăm înalta ţinută editorială a publicaţiei, să subliniem încă o dată, că această carte va servi drept un solid reper în educaţia copiilor, a tinerei generaţii, fiind, totodată, şi de un real folos şi suport practic pentru părinţi şi educatori. Publicul larg cu siguranţă că va găsi în această carte multe lucruri interesante şi captivante, întrucât o asemenea ediţie, cu asemenea conţinut, este unica de acest fel, apărută în ultima vreme şi merită să fie reeditată într-un tiraj mult mai mare.

Albina Dumbrăveanu,

doctor în filologie.


Tema Fereastră de fotografii. Imagini pentru teme create de wingmar. Un produs Blogger.